Carum carvi
NORDAFLORA Urtekilden         Index to families Den virtuelle floran Svalbardflora NBF fotoarkiv Wikipedia
Gárven Kummin Kumina Kommen Kúmen  Caraway   Wiesen-Kümmel
Skjermplantefamilien Apiaceae

Karve   Carum carvi L.

Carum - Gresk karon, latin careum. Navn på karve hos Dioskorides, Columella og Plinius, ca. 70.
Carvi - Arabisk karvija eller karavi, navn på en skjermplante hos Adam Lonitzer (1528 - 1586).

Høgde 30 - 70 cm

Lokal bruk: Karve Carum carvi ble plukket, tørket og brukt til te og litt som krydder.


Karve eller kummin er et krydderfrø som benyttes for å smaksette brød, sterke alkoholholdige drikker som f.eks. akevitt, gryteretter og annen mat. Det har en gunstig effekt på magen etter å ha spist fete tungtfordøyelige retter. Karve er også mye brukt til te. Arten skal ha en positiv effekt på synet og avkok kan hjelpe mot røde øyne.
De viltvoksende plantene er rikere på virkestoffer enn de dyrkede.

Også husdyrene spiser gjerne planten. Karve kommer fra den botaniske familien apiaceae, og frøet har en smak som kan ligne litt på anis.

Arten er vanlig over hele landet og vokser på tørr bakke og langs strender.

Planten vokser ellers både i Europa og i Asia.

Det norske ordet karve er en versjon av det som på engelsk er blitt til caraway, det greske karví, og det franske carvi. Det er sannsynlig at ordet er kommet til Vest-Europa via det arabisk karawya
MEDISINPLANTE
 
Bruksområde:  Te, magebesvær, appetittvekkende, Blomsten kan nyttes til vinlegging
Inneholder: C- & B vitamin, jern og eteriske oljer som i hovedsak består av carvon, men også limonen og mindre mengder dihydrokarvon og karveol. Fet olje med petroselin og linolsyre.
 
2009 08 16